неделя, 1 април 2018 г.

Торта „Пролетина„ с маскарпоне и ягоди



Пролетта....ах тази пролет!!!! Символ на събуждането и раждането на живот...Ако имам любим сезон това безспорно е пролетта. Ако имам любим празник това е Цветница!
Представям ви една типично пролетна торта с пандишпанови пухкави блатове и уникално вкусен крем!


Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: охлаждане в хладилник: 20 мин на 170гр
Необходим бюджет за рецептата: около 22 - 25 лв






Необходими продукти за блатовете:


6 яйца
12 с л кристална захар (равни)
12 с л брашно (равни)
1 бакпулвер
ванилия

Необходими продукти за приготвяне на крема:


500гр маскарпоне
400гр заквасена сметана
3-4 пасирани ягоди
3-4 нарязани ягоди за между блатовете
пудра захар около 150гр
ванилия

Отделно още около 10 ягоди за украсата


Начин на приготвяне на блатовете:


Разделяме белтъците и жълтиците на 6-те яйца. разбиваме на твърд сняг белтъците като прибавяме постепенно 12-те лъжици кристална захар. Разбъркваме жълтъците с бакпулвера и ги прибавяме внимателно към белтъчената смес. Прибавяме и 12-те лъжици брашно, както и ванилията и разбъркваме внимателно, като вимаваме да не изкараме въздуха. Разделяме сместа в две тавички с различна форма,  предварително застлани с намазнена хартия за печене. Печем в загрята на 170гр фурна със вентилатор около 15-20 мин. Проверяваме дали е готов блата с дървен шиш-ако излиза сух е готов. Оставяме блатовете да се охладят върху решетка. Разрязваме с конец. При мен малкия блат стана по-дебел и го разрязах на три, а големия - на две.


Начин на приготвяне на крема


Разбъркваме маскарпонето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията на пухкав крем - това е белият крем. Отделяме малка час от крема и го смесваме с пасираните 4 ягодки- това е ягодовия крем

Сглобяване на тортата


Върху формата за торта слагаме малко крем и “залепваме“ първия голям блат. Намазваме го с ягодовия крем . Редим нарязани ягодки. Слагаме и втория голям блат и го измазваме с белият крем от всякъде




Ред е на малките блатове. Слагаме първият малък блат и го намазваме с остатъка от ягодовия крем.



Редим нарязани ягодки. Слагаме на две- три места подпорки - аз използвах отрязани сламки за пиене с височината на тортата от основата до върха на малките блатове . Набучваме на подпорките втория малък блат, мажем с белият крем, пак ред нарязани ягоди и третия блат, който измазваме добре. Украсяваме с ягоди, аз имах и манго. Оставяме в хладилник за поне 4 часа.



Поздравления! Вече имате прекрасна, празнична торта!
Весел празник :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар