Представям ви една невероятна, прекрасна и нежна торта. Една вълшебна симбиоза между въздушен крем и зелени смокини, с дъх на бял шоколад...Торта, достойна за кралици!
Общо време за приготвяне: 90 мин
Време за печене: 60 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 20-25 лв
Необходими продукти за блатовете ( тортата се състои общо от 4 блата):
блатове N1: 2 бр. блатове с диаметър 24 см
250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко
Блатове N2: 2 бр пандишпанови блатове с диаметър 24см
6 бр яйца
12 сл кристална захар
12 сл брашно
2 бр ванилия на прах
1 пак бакпулвер
Блатове N1:
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това 1 и 1/4 чаша брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. и разбъркайте добре. Разпределете сместа в две тави за еднократна употреба. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Оставете първите два плата да се охладят напълно.
Блатове N2:
Разделете белтъците от жълтъците на 6-те яйца, разбийте с миксер като постепенно прибавяте една по една 12-те сл захар и брашно. Разбъркайте и жълтъците с бакпулвера и ги прибавете внимателно към белтъчената смес и разбъркайте внимателно. В загрятата все още фурна изпечете еди по един в тавички за еднократна употреба и тези два блата и оставете да се охладят.
Заемете се с крема.
Необходими продукти за крем/муса:
500 г Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии на прах
кората от един лимон
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии на прах
кората от един лимон
100 гр бял шоколад
50 мл сметана или мляко (за разтопяване на белия шоколад)
бурканче сладко от зелени смокини
Разбийте студената сметана, заедно със захарта, до меки върхове. Добавете Маскарпонето и разбъркайте добре. Настържете кората от един лимон и добавете две ванилии на прах. Разтопете белия шоколад на водна баня със сметаната и прибавете и него към муса. Охладете го в хладилник за поне 30 минути да стегне.
За украса на тортата са ви нужни:
Захар за карамела
Една смокиня
Тъмно какао на прах
Сглобяване на тортата
Подгответе си поднос или картон. Сложете един от блатовете. Отгоре намажете с 1/4 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне за четири пласта, плюс измазване отстрани на тортата. Поръсете с нарязани на ситно зелени смокини. Продължете по същи начин с останалите блатове като най-горния измажете добре с крема и отстрани. Приберете за малко в хладилник.
Заемете се с карамела - разтопете захарта на умерен огън до гладък,златист карамел. На хартия за печене изрисувайте с карамела желани форми и оставете да изстинат. Полепете ги отстрани на тортата и отгоре. В центъра сложете смокинята и поръсете с какаото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар