събота, 22 октомври 2016 г.

Торта Рафаело



Вдъхновена от новият ми блог и страница във Фейсбук едва дочаках събота за да изпробвам една рецепта на която се каня от доста време и все не ми остава време... Всъщност като изработка е изключително лесна, а вкусът й е уникален и е съвсем близо до този на бонбоните....Като времетраене за направата ще ви отнеме около 30-35 мин, а до пълна готовност 10-12 часа - за да престои в хладилник.Исках да постигна нежна и красива визия и мисля, че ми се получи!



Общо време за приготвяне: 60 мин
Охлажда се около 12ч в хладилник
Необходим бюджет за рецептата: около 20 - 22 лв




Необходими продукти:



  • 2 пакета бисквити Роден край с масло 
  • прясно мляко за напояване
  • 1-2 капачки Ром (по желание) или есенция - няколко капки



Продукти за крема:


  • 125 качествено размекнато масло
  • 200 г бял шоколад
  • 400 г заквасена сметана
  • 200 мл сладкарска сметана
  • кората от 1/2 лимон
  • 1 ванилия или ванилена захар - аз използвах такава
  • 80 гр кокосови стърготини

За декорацията:  



Тук вече изборът е изцяло Ваш, но аз използвах:

Рози
3 бр. бонбони Рафаело
150-180 г кокосови стърготини

сладкарски перли (продават се във всички големи вериги)







Започваме с крема.
Стопляме на водна баня маслото и го охлаждаме. Разтопяваме и белия шоколад на водна баня и след като и той изстине ги смесваме. Добавяме с лъжица на части предварително разбърканата до хомогенност заквасена сметана и разбъркаме добре. Прибавяме лимоновата кора, ванилията и кокоса. Накрая разбиваме на сняг сладкарската сметана и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула за да не изгубите въздушноста. Кремът ни е готов.
Приготвяме си купа с прясно мляко за напояване на бисквитите. Ако нямате ром, може да прибавите капки есенция - да Ви призная аз така направих.




Вземаме подложка или поднос, в който ще поднесем тортата. Редим тортата във форма за торта с ринг, който после ще отстраним. Топим бисквитите в прясното мляко и ги подреждаме плътно една до друга по дъното. Около 18 бисквитки се събират за торта с диаметър 22 см.
Редуваме пласт крем с ред бисквити, като си оставяме по-голяма част от крема за отгоре. Прибираме в хладилник и след около 10-12 часа минаваме с мокър и топъл нож по страните на формата и го отстраняваме. Заемаме се с декорацията. Поръсваме обилно с кокосови стърготини, като се стараем да облепим с тях и страните на тортата. Слагаме цветята в средата и подреждаме бонбоните и перлите
Поздравления, вече сте автор на една уникално лека и въздушна торта подходяща за всеки повод!



2 коментара:

  1. Поздравления за интересния блог и подбора на рецепти! Много добре се е получила торта Рафаело. Ако ми позволиш един съвет - опитай се да фокусираш малко по-добре ястията и десертите, които снимаш, за да не бъдат размазани снимките и винаги посочвай автора на рецептата, която ползваш с линк или "адаптирано от...."
    Благодаря ти за доверието!
    Поздрави и успех! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ани, в снимането още не съм много добра, но ще опитам. Относно рецептите - ще си взема поука!

      Изтриване