неделя, 5 март 2017 г.

Панакота с рикота и сладко от вишни




Италианците са естети, това е неуспорим факт. Също са и кулинари. И чревоугодници... Един от любимите ми италиански десерти е панакота.





Класически десерт - бърз, лесен, лек и въздушен като облак. Класическата рецепта е сметана, мляко, желатин. Както всяка класика и тази има вариации и модификации. Моята рецепта и от 5 основни съставки - сирене Рикота, прясно мляко, кисело мляко, захар и желатин. Изпълнява се точно толкова лесно, колкото изглежда.

Общо време за приготвяне: 20 мин
Време за печене: 4 часа за охлаждане
Необходим бюджет за рецептата: около 7 лв

Необходими продукти:

200гр кисело мляко - 4,6 %
100 мл прясно мляко
200 гр сирене Рикота
2 бр желатин
пудра захар на вкус
сладко от вишни ( или друго по желание )

Разбивате сиренето, млеката и пудрата захар до идеална хомогенна смес. Разтваряте желатина във вода и го затопляте след като е набъбнал за да се стопи. Прибавяте и него. Разпределяте панакотата в подходящи формички и прибирате в хладилник за няколко часа. Може да гарнирате с пресни плодове, сладко или мед. Аз се спрях на сладко от вишни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар