събота, 16 юни 2018 г.

Red Velvet Cake








Тази торта всъщност има доста богата история. Рецептата била създадена по време на Голямата депресия в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. Тогава всички пекарни и сладкарници търпели големи загуби, тъй като захарните им изделия не се купували – хората нямали пари за хляб, камо ли за торта.














Находчиви майстори взели да се опитват да привлекат клиенти, като оцветявали в алено простичкия и относително евтин пандишпшан. За багренето използвали сок от цвекло и според концентрацията му успявали да добият от нежно розови до тъмночервени оттенъци на тестото. Съединявали пандипшановите блатове с бял крем от подсладена извара и постигнали търсения ефект.
Тортата постепенно станала толкова популярна, че през 40-те години присъствала в менюто на стотици ресторанти и кафенета.
Червено кадифе (Red Velvet Cake) се появило чак през 1972 г. Така нарекъл тортата в една от книгите си Джеймс Андрю Бърд, бащата на американската гастрономия и създател на първото телевизионно кулинарно шоу през 1946 г. Той описва подробно рецептата за приготвянето й. Макар че по онова време вече широко се използвали сладкарски бои, Бърд предложил за оцветяването на блатовете да се използва червено алкализирано какао. Към днешна дата, като всяко гениално изобретение и тази рецепта има доста вариации и импровизации, но блатовете са запазили базовата си рецепта, която никак не е сложна.
Моята вариация на крема е с маскарпоне, заквасена сметана и крема сирене, вашата може да е и със сладкарска сметана и крема сирене. Въпрос на вкус. За тази торта съм взаимствала от тази рецепта https://recepti.rozali.com/torti/torta-cherveno-kadife.html


Общо време за приготвяне: 60 -70  мин
Време за печене: 30 -40 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15-20 лв

Ето и нужните продукти за блата:


  • 2 яйца с размер L или 3 размер М
  • 2 чч захар
  • 3 и 1/4ч.ч. брашно
  • 2 и 1/2с.л. какао
  • 1 и 1/2ч.ч. прясно мляко
  • 120г меко масло
  • 2 колбички сладкарска боя (червена)  
  • 5 ванилии или няколко капки екстракт
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне на блата

С миксер се разбърква маслото (което е със стайна температура), докато стане на пухкав крем, добавя се и захарта и се бърка. Прибавят се и яйцата -добавяйте ги едно по едно, за да запазите сместа пухкава. Прибавяте и какаото, сладкарската боя, ванилията. Идва ред на брашното - трябва предварително да сте го пресяли. Слагайте го постепенно. Добавете млякото, солата и смесените в отделна купичка оцет и сода бикарбонат.
Разбъркайте сместа добре с миксер и изсипете в кръгла форма за печене. 







На мен ми излезе сместа за две тавички с диаметър около 27см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност, при проба с дървен шиш да излиза сух!
Оставете блатовете да изстинат и се заемете с крема

Необходими продукти за крема:


  • 250 гр маскарпоне
  • 400 гр заквасена сметана
  • 1 пакетче обикновено крема сирене
  • 1 чч кристална захар
  • 120 гр разтопено краве масло
  • 2 ванилии


Начин на приготвяне на крема
Смесвате всички продукти и разбивате с миксер до получаване на хомогенна смес. Прибирате за 15-20 мин в хладилник да стегне. През това време си подравнявате блатовете като сложите от горе им чиния и изрежете неравностите от страни. Остава да сглобите и измажете тортата, а с изрезките от блатовете може да си направите трохи с куненския чопър и да ги използвате за украса. По този начин няма да изхвърляте нищо.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар