Има торти и торти..Има красиви торти, по-красиви торти и невероятно красиви торти! Определено “Charlotte cake„ е една от най-нежните и прелестно изглеждащи торти, която съм правила. Освен, че е прекрасна е и уникално лека, въздушна и лятна. Мисля, че когато човек прави нещо с желание и любов то му се отблагодарява. И този път се случи така. Тази торта всъщност е подарък за рожден ден на моя мноооого близка и скъпа приятелка. Обикновено когато имам поръчка за торта ( неконкретна ) и аз трябва да избирам рецептата се осланям на вътрешното си усещане за човека и тортите ми, както и картичките, които правя винаги са персонални, изработени според това усещане. Тази е точно такава. Красива, свежа и зареждаща както и човека при който ще отиде утре!
Толкова със словоизлиянията, а сега е време за рецептата. Тя всъщност е доста лесна, дори на пръв поглед да изглежда сложна. Взаимствах от блога на Люси Евтимова от тази рецепта. Променила съм някои неща, всъщност замених ягодите със замразени горски плодове. Резултатът е превъзходен!
Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15 лв
Необходими продукти за пандишпановия блат:
За форма с диаметър 22 см
- 4 яйца
- 4 с.л захар
- 4 с.л пресято брашно
- ванилова есенция
Разделяте белтъците от жълтъците.
Разбивате на твърд сняг белтъците, като прибавяте постепенно захарта. Накрая прибавяте и яйцата, пресятото брашно и ванилията и разбърквате на слаба степен с миксер.
Печете в застлана с кухненска хартия форма на около 160-170 гр с вентилатор докато при проверка с дървен шиш, той излиза сух. Оставете блата да се охлади и през това време се заемете с крема
Необходими продукти за крема:
- 800 гр заквасена сметана- две големи кофички
- пудра захар (на вкус), аз сложих около 200гр на това количество сметана
- 3 бр желатин на прах
- 125 гр краве масло
- 300 гр пресни или замразени плодове по избор
- кристална захар за сладкото, което ще направите
- ванилия
Необходими продукти за декорацията
- Бишкоти
- френски макарони
- плодове
Сглобяване на тортата:
На подложка слагате блата. За страничната украса от бишкоти има два варианта. единият, който и аз избрах е да изрежете малко блата от страни и да наредите бишкотите по стените на форма с падащо дъно и пристегнете всичко с ринга.
Вторият е след като сте направили тортата и тя се е охладила 12ч в хладилник да ги налепите по стените й.
Оставих тортата директно във фризера за 2 часа, след което я украсих с плодове и френските макарони от горе и я прибрах в хладилника за през нощта
Няма коментари:
Публикуване на коментар