събота, 30 юни 2018 г.

Forest Fruit Charlotte!!!









Има торти и торти..Има красиви торти, по-красиви торти и невероятно красиви торти! Определено “Charlotte cake„ е една от най-нежните и прелестно изглеждащи торти, която съм правила. Освен, че е прекрасна е и уникално лека, въздушна и лятна. Мисля, че когато човек прави нещо с желание и любов то му се отблагодарява. И този път се случи така. Тази торта всъщност е подарък за рожден ден на моя мноооого близка и скъпа приятелка. Обикновено когато имам поръчка за торта ( неконкретна ) и аз трябва да избирам рецептата се осланям на вътрешното си усещане за човека и тортите ми, както и картичките, които правя винаги са персонални, изработени според това усещане. Тази е точно такава. Красива, свежа и зареждаща както и човека при който ще отиде утре!
Толкова със словоизлиянията, а сега е време за рецептата. Тя всъщност е доста лесна, дори на пръв поглед да изглежда сложна. Взаимствах от блога на Люси Евтимова от тази рецепта. Променила съм някои неща, всъщност замених ягодите със замразени горски плодове. Резултатът е превъзходен!


Общо време за приготвяне: 60  мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15 лв



Необходими продукти за пандишпановия блат:

За форма с диаметър 22 см
  • 4 яйца
  • 4 с.л захар
  • 4 с.л пресято брашно
  • ванилова есенция
Ако искате по-голямо количество за по-голяма форма увеличавате продуктите като спазвате това съотношение.
Разделяте белтъците от жълтъците. 



Разбивате на твърд сняг белтъците, като прибавяте постепенно захарта. Накрая прибавяте и яйцата, пресятото брашно и ванилията и разбърквате на слаба степен с миксер.



Печете в застлана с кухненска хартия форма на около 160-170 гр с вентилатор докато при проверка с дървен шиш, той излиза сух. Оставете блата да се охлади и през това време се заемете с крема


Необходими продукти за крема:


  • 800 гр заквасена  сметана- две големи кофички
  • пудра захар (на вкус), аз сложих около 200гр на това количество сметана
  • 3 бр желатин на прах
  • 125 гр краве масло
  • 300 гр пресни или замразени плодове по избор
  • кристална захар за сладкото, което ще направите 
  • ванилия
Разбивате с миксер мекото масло и пудрата захар, прибавяте ванилията, заквасената сметана и разтворения на водна баня 3 бр желатин. Бъркате с миксер до получаване на хомогенна смес. Слагате в касерола плодовете със захар на вкус и ги оставяте да се превърнат в гъсто, лепкаво сладко. Отсипете си няколко лъжички от него за намазване на блата на тортата!!! След като се е поохладило го прибавяте към крема и разбърквате финално с миксера. Целта е, ако има по големи плодчета да се раздробят. Ако желаете може и да ги пасирате, но аз лично предпочитам да ги усещам.


Необходими продукти за декорацията


  • Бишкоти
  • френски макарони
  • плодове

Сглобяване на тортата:

На подложка слагате блата. За страничната украса от бишкоти има два варианта. единият, който и аз избрах е да изрежете малко блата от страни и да наредите бишкотите по стените на форма с падащо дъно и пристегнете всичко с ринга. 





Вторият е след като сте направили тортата и тя се е охладила 12ч в хладилник да ги налепите по стените й.

Намазвате блата със отделеното предварително сладко и изсипвате крема в образувалата се кошничка.Изрезката от блата и сложих след като напълних тортата с крем като вътрешен ринг.  Изглежда доста течно, но във формата за торта, от 3-те желатина и маслото ще стегне до степен да се реже, спокойно!




Оставих тортата директно във фризера за 2 часа, след което я украсих с плодове и френските макарони от горе и я прибрах в хладилника за през нощта






Няма коментари:

Публикуване на коментар