Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10 лв
“Есен, есен...умиращ сезон“ се пееше навремето в една песен на Диана Експрес. За жалост любимото ми лято лудо и неуморимо отлетя с бясна скорост и отстъпи място на хладната и мрачна есен.
Колкото и да не харесвам есента не мога да отрека, че и тя има своето очарование - някак си създава усещане за топлина и уют. За мен уюта е неизменно свързан с домашната храна и по - конкретно с ухание на ароматен, маслен пай...Ето защо реших да спретна един такъв с вишни. Ако не намерите пресни, може и със сладко.
Необходими продукти:За масленото тесто:
- 250гр брашно
- 125 гр меко масло
- 1 яйце
- 1/2 ч. лъжичка сол
- 1-2 с. лъжици вода
За сладкото:
- 300 гр вишни
- 200гр захар
- сок от лимон/ или половин пакетче лимонтузу
За крема:
- 150 гр крема сирене
- есенция ванилия
- пудра захар на вкус
Всички продукти трябва да са със стайна температура!
Омесваме меко тесто, завиваме го със стреч фолио и го оставяме да “почине“ за около 30 мин. в хладилник. През това време си приготвяме сладкото от вишни, като измиваме около 300 гр вишни и ги почистваме от костилките. Слагаме ги в малка тенджерка и прибавяме около 200 гр захар и 1 ч.л. сок от лимон ( може половин пакетче и лимонтузу ). Бъркаме докато се сгъсти - проверяваме на чиния -готово е когато капката не се разтича лесно. След което сваляме сладкото от котлона и се заемаме с масленото тесто. Отделяме си малко количество от тестото за решетка. Останалото тесто разточваме така, че диаметърът му да е малко по-голям от този на тавичката в която ще го печем за да направим бордюрче. Аз лично не слагам хартия за печене, а само малко намазвам тавичката - ако вие прецените сложете. Слагаме разточеното тесто в тавичката и го притискаме леко - важно е да направим отстрани борд по стената на тавичката. Изсипваме сладкото и разточваме тестото, което отделихме в началото и го режем на ленти. Оформяме решетка върху сладкото. Печем на 180 гр С за около 20 мин, но времето зависи от фурната. оставяме го да изстине и си правим крем за украса от 150 гр крема сирене, няколко капки есенция ванилия и пудра захар на вкус. Със шприц декорираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар