неделя, 30 октомври 2016 г.

Нощта на вси светии

Хелоуински сладки за нощта на Вси светии





Много е спорно дали в България трябва да празнуваме деня на Вси светии... Едни категорично отричат честването на католически празник, а други просто намират повод за забавление в него. Е аз определено съм от вторите.  Винаги, винаги някак си ме е привличало мистичното ... още от дете. Но сигурно има логично обяснение, тъй като съм зодия Скорпион.
Всъщност легендата за Вси светии е много интересна. Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите (  жреци при келтските народи ) , устройвали гадания.  Всъщност отричането от християнския свят идва от това, че в Християнството се смята, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята.
Но много се отклоних. И тази година, както всяка друга с малката ми дъщеря празнуваме Хелоуин, както подобава - с костюм на вещица, грим и ... Хелоуински сладки! Намерих прекрасна рецепта за домашни бисквитки с парченца шоколад, които украсих със захарна глазура. 


Общо време за приготвяне: 90 - 120 мин
Време за печене: 30 мин
Време за декорация: поне 60-70  мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10 - 15 лв 


Ето и необходимите продукти:
за масленото тесто



  • 500 гр брашно
  • 250 гр масло
  • 250 гр захар
  • ванилова захар
  • 1 цяло яйце + 3 жълтъка
  • кората на един лимон
  • 100г черен шоколад, нарязан на парченца с нож

За глазурата



  • 200 гр пудра захар
  • вода
  • няколко капки лимон
  • сладкарски бои



От изброените продукти за бисквитите омесете тесто и го оставете за 1 час в хладилник.








Разточете охладеното тесто върху хартията за печене и изрежете от нея с формички с резец различни фигурки. 

 



Отделете излишната част. Сложете ги в намаслена тавичка и печете във фурна на 180 градуса около 12-15 минути. След като ги извадите, ги оставете да се охладят
След това се заемаме с най-интересната част-украсяването. За глазурата си смесваме пудрата захар с много малко вода, капки лимон и я разделяме в отделни чашки в които оцветяваме в различни цветове. И от тук всичко е във Ваши ръце - трябва ви много търпение, сръчност и въображение. Мисля, че моите като за аматьор-художник се получиха доста добри!



















 И да има кой да им се радва!
 








Няма коментари:

Публикуване на коментар