Хелоуински сладки за нощта на Вси светии
Много
е спорно дали в България трябва да
празнуваме деня на Вси светии... Едни
категорично отричат честването на
католически празник, а други просто
намират повод за забавление в него. Е
аз определено съм от вторите. Винаги,
винаги някак си ме е привличало
мистичното ... още от дете. Но сигурно има
логично обяснение, тъй като съм зодия
Скорпион.
Всъщност
легендата за Вси светии е много
интересна. Древните келти посрещали
своята Нова година Сауин в края
на октомври. Те живеели с вярването, че
в нощта срещу нея починалите през
изминалата година навестяват земята в
търсене на живи тела, в които да се
вселят. За да се предпазят, келтите
гасели огъня в
огнищата и се опитвали да изглеждат
колкото се може по-страшно – обличали
животински кожи и глави, надявайки се
да изплашат привиденията. Събирали се
около огньове, запалвани
от друидите ( жреци при келтските народи ) ,
устройвали гадания. Всъщност отричането
от християнския свят идва от това, че
в Християнството се смята, че душите
след смъртта и Божия съд не се връщат
на земята.
Но
много се отклоних. И тази година, както
всяка друга с малката ми дъщеря празнуваме
Хелоуин, както подобава - с костюм на
вещица, грим и ... Хелоуински сладки!
Намерих прекрасна рецепта за домашни
бисквитки с парченца шоколад, които
украсих със захарна глазура.
Общо време за приготвяне: 90 - 120 мин
Време за печене: 30 мин
Време за декорация: поне 60-70 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10 - 15 лв
Ето
и необходимите продукти:
за
масленото тесто
- 500 гр брашно
- 250 гр масло
- 250 гр захар
- ванилова захар
- 1 цяло яйце + 3 жълтъка
- кората на един лимон
- 100г черен шоколад, нарязан на парченца с нож
За глазурата
- 200 гр пудра захар
- вода
- няколко капки лимон
- сладкарски бои
От
изброените продукти за бисквитите
омесете тесто и го оставете за 1 час в
хладилник.
Разточете охладеното тесто върху хартията за печене и изрежете от нея с формички с резец различни фигурки.
Отделете
излишната част. Сложете ги в намаслена
тавичка и печете във фурна на 180 градуса
около 12-15 минути. След като ги извадите,
ги оставете да се охладят
След
това се заемаме с най-интересната
част-украсяването. За глазурата си
смесваме пудрата захар с много малко
вода, капки лимон и я разделяме в отделни
чашки в които оцветяваме в различни
цветове. И от тук всичко е във Ваши ръце
- трябва ви много търпение, сръчност и
въображение. Мисля, че моите като за
аматьор-художник се получиха доста
добри!
Няма коментари:
Публикуване на коментар