Признавам си има няколко торти, които с ръка на сърцето мога да кажа, че са БОЖЕСТВЕНИ - торта “Гараш„ , Торта “Павлова“ и Френска селска торта или по-известна като “Медовик“.
Преди
няколко седмици се търсеха “доброволци“
за една страхотна инициатива към
банковата институция, за която работя
и сдружение “Обединени за милосърдие“
- Коледен благотворителен базар.
Средствата от който отиват за подпомагане
и лечение на социално слаби, хора с
увреждания, деца, лишени от родителски
грижи, и други нуждаещи се от специални
грижи и закрила.
Общо време за приготвяне: 60 минВреме за печене: около 40 минНеобходим бюджет за рецептата: около 12 - 15 лв
Необходими продукти
За блатовете:
- 1 яйце
- 200мл прясно мляко
- 2/3 ч.чаши захар
- 2 и 2/3 ч. чаши брашно
- 2 с. лъжици мед
- 50 гр меко масло
- 2 ч. лъжички сода за хляб
- Или купувате готови медни блатове от магазини “Берьозка“
- 1 кг заквасена сметана „Пилос„ на ЛИДЛ
- 3-4 с.лъжици пудра захар (не повече, защото блатовете са сладки, а има и сладко от боровинки)
- Сладко от боровинки - на вкус
- 200 гр ситно смлени сурови орехи
Разбиваме
с тел яйцето, захарта и маслото, прибавяме
млякото, меда и содата за хляб. Яйцето и млякото трябва да са на стайна температура, маслото също да е меко за да се работи лесно. Тази смес
изсипваме в съд, който не залепва и я
бъркаме на котлон докато заври на тих
огън - леко ще промени цвета си към
по-златист. Сваляме от котлона след като
се сгъсти и оставяме да се поохлади.
През това време си пресяваме брашното
и го прибавяме и него към сместа и
омесваме меко тесто. Разделяме го на 5
топки, всяка от които разточваме на
кръгъл блат, който надупчваме с вилица
за да не се огъне и деформира - както
дойде, не му се притеснявайте - после
докато е топъл ще изрежем всеки блат,
така, че всички да са равни и
еднакви.
Започваме
да редим, като на дъното на подноса
намазваме от заквасената сметана и
захарта: блат, крем, поръсваме със смлени
орехи, сладко от боровинки и така до
последния 5-ти плат върху който слагаме
крем - обилно и обилно орехи. Намазваме
хубаво тортата и от страни с крем и
полепваме обилно и стените с орехи.
Тортата е добре да престои поне една
нощ в хладилник!
Извинявам
се за снимките, качеството е ужасно, но
това успях да снимам с телефон!
Реших да се включа и аз със моята вариация на Френска селска торта. Тъй като бях ограничена откъм време, ходейки междувременно и на работа, признавам си я направих по лесния начин - с готовите медни блатове “Медовик„ от Берьозка. Разбира се когато имам нужното време си приготвям сама блатовете, така, че ще дам рецептата и за тях, взаимствана от тук
Печем всеки за около 5-6 минутки на 180 градуса с вентилатор. Вадим и изрязваме докато е топъл - след това ще се чупи, защото се втвърдява и става като бисквита!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар