сряда, 28 декември 2016 г.

Френска селска торта




Признавам си има няколко торти, които с ръка на сърцето мога да кажа, че са БОЖЕСТВЕНИ - торта “Гараш„ , Торта “Павлова“ и Френска селска торта или по-известна като “Медовик“.

Преди няколко седмици се търсеха “доброволци“ за една страхотна инициатива към банковата институция, за която работя и сдружение “Обединени за милосърдие“ - Коледен благотворителен базар. Средствата от който отиват за подпомагане и лечение на социално слаби, хора с увреждания, деца, лишени от родителски грижи, и други нуждаещи се от специални грижи и закрила.

 
Общо време за приготвяне: 60 минВреме за печене:  около 40 минНеобходим бюджет за рецептата: около 12 - 15 лв


Необходими продукти

За блатовете:
  • 1 яйце
  • 200мл прясно мляко
  • 2/3 ч.чаши захар
  • 2 и 2/3 ч. чаши брашно
  • 2 с. лъжици мед
  • 50 гр меко масло
  • 2 ч. лъжички сода за хляб
  • Или купувате готови медни блатове от магазини “Берьозка“
За крема:
  • 1 кг заквасена сметана  „Пилос„ на ЛИДЛ
  • 3-4 с.лъжици пудра захар  (не повече, защото блатовете са сладки, а има и сладко от боровинки)
  • Сладко от боровинки - на вкус
  • 200 гр ситно смлени сурови орехи

Разбиваме с тел яйцето, захарта и маслото, прибавяме млякото, меда и содата за хляб. Яйцето и млякото трябва да са на стайна температура, маслото също да е меко за да се работи лесно. Тази смес изсипваме в съд, който не залепва и я бъркаме на котлон докато заври на тих огън - леко ще промени цвета си към по-златист. Сваляме от котлона след като се сгъсти и оставяме да се поохлади. През това време си пресяваме брашното и го прибавяме и него към сместа и омесваме меко тесто. Разделяме го на 5 топки, всяка от които разточваме на кръгъл блат, който надупчваме с вилица за да не се огъне и деформира - както дойде, не му се притеснявайте - после докато е топъл ще изрежем всеки блат, така, че всички да са равни и еднакви.
Започваме да редим, като на дъното на подноса намазваме от заквасената сметана и захарта: блат, крем, поръсваме със смлени орехи, сладко от боровинки и така до последния 5-ти плат върху който слагаме крем - обилно и обилно орехи. Намазваме хубаво тортата и от страни с крем и полепваме обилно и стените с орехи. Тортата е добре да престои поне една нощ в хладилник!
Извинявам се за снимките, качеството е ужасно, но това успях да снимам с телефон!


Реших да се включа и аз със моята вариация на Френска селска торта. Тъй като бях ограничена откъм време, ходейки междувременно и на работа, признавам си я направих по лесния начин - с готовите медни блатове “Медовик„ от Берьозка. Разбира се когато имам нужното време си приготвям сама блатовете, така, че ще дам рецептата и за тях, взаимствана от тук
Печем всеки за около 5-6 минутки на 180 градуса с вентилатор. Вадим и изрязваме докато е топъл - след това ще се чупи, защото се втвърдява и става като бисквита!!!

Оставяме изрязаните и оформени блатове да изстинат добре и си правим крема от заквасена сметана и пудра захар. Аз ползвам Pilos на LIDL, защото е много качествена а и има разфасовка от 1 кг, който ми е достатъчен за целта.




Няма коментари:

Публикуване на коментар