неделя, 5 февруари 2017 г.

Торта с тънки блатове и яйчен крем



Уникално лека, нестандартна и засищаща торта. 



Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 30 -40 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10 - 12 лв


Необходими продукти за блатовете - 5 бр

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч захар
  • 2 ч.ч брашно
  • 1 ч.ч кисело мляко
  • 1/2 ч.л сода бокарбонат
  • 2 - 4 капки ванилова есенция


Забъркваме всички продукти, аз добавих и 1 с.л мед ( по желание) и оформяме с помощта на лъжица 5 еднакви блата върху хартия за печене. На мен един блат ми се равняваше на 3 с.л смес.




Печем на 160 гр с вентилатор до леко златист цвят в краищата - вадим, оставяме да изстине, през това време печем следващия.
След като сме изпекли и охладили блатовете, отлепяме хартията за печене и се заемаме с крема




Необходими продукти за яйчния крем:


  • 500 мл прясно мляко
  • ванилова есенция (повечко)
  • 4 жълтъка
  • пудра захар 150гр
  • брашно или нишесте 30 гр или около 3 с.л
  • масло 50гр
  • сладко по желание


Кипваме прясното мляко и отстраняваме за малко от котлона. През това време разбиваме в касерола жълтъците, захарта, брашното (нишестето) и ванилията. На тънка струйка прибавяме внимателно прясното мляко и бъркаме на слаб огън до сгъстяване. накрая прибавяме и маслото и отстраняваме от котлона. Охлаждане крема.
Всеки блат намазваме със сиропа от сладкото и мажем с крем като слагаме и от сладкото - моето беше от боровинки между блатовете, а от горе украсих с сладко от вишни. 



Поръсваме със смлени ядки - аз имах крокан, може и с орехи, бадеми или каквито имате. тортата престоява поне 12 часа за да омекнат добре блатовете.










Няма коментари:

Публикуване на коментар