Уникално лека, нестандартна и засищаща торта.
Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 30 -40 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10 - 12 лв
Необходими продукти за блатовете - 5 бр
- 4 яйца
- 1 ч.ч захар
- 2 ч.ч брашно
- 1 ч.ч кисело мляко
- 1/2 ч.л сода бокарбонат
- 2 - 4 капки ванилова есенция
Забъркваме всички продукти, аз добавих и 1 с.л мед ( по желание) и оформяме с помощта на лъжица 5 еднакви блата върху хартия за печене. На мен един блат ми се равняваше на 3 с.л смес.
Печем на 160 гр с вентилатор до леко златист цвят в краищата - вадим, оставяме да изстине, през това време печем следващия.
След като сме изпекли и охладили блатовете, отлепяме хартията за печене и се заемаме с крема
Необходими продукти за яйчния крем:
- 500 мл прясно мляко
- ванилова есенция (повечко)
- 4 жълтъка
- пудра захар 150гр
- брашно или нишесте 30 гр или около 3 с.л
- масло 50гр
- сладко по желание
Кипваме прясното мляко и отстраняваме за малко от котлона. През това време разбиваме в касерола жълтъците, захарта, брашното (нишестето) и ванилията. На тънка струйка прибавяме внимателно прясното мляко и бъркаме на слаб огън до сгъстяване. накрая прибавяме и маслото и отстраняваме от котлона. Охлаждане крема.
Всеки блат намазваме със сиропа от сладкото и мажем с крем като слагаме и от сладкото - моето беше от боровинки между блатовете, а от горе украсих с сладко от вишни.
Поръсваме със смлени ядки - аз имах крокан, може и с орехи, бадеми или каквито имате. тортата престоява поне 12 часа за да омекнат добре блатовете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар