събота, 18 февруари 2017 г.

Кифлички със сирене & мъфини с фъстъчено масло




Общо време за приготвяне: 40 мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 8 лв



Необходими продукти за пухкавите кифлички със сирене:





С предварителната уговорка, че всички мерки за тестото са приблизителни. Всеки, който е месил тесто знае, че никога грамажа на брашното например не е точен и всеки трябва да “усети“ тестото...
Ще са ви нужни:



  • 600 гр бяло брашно
  • 1 пакетче суха мая  “Dr. Oetker“
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 2-3 капки оцет

Разтваряте сухата мая в затопленото прясно мляко и оставяте да се активира. През това време в голям съд си пресявате брашното, чуквате яйцето и прибавяте шупналата вече мая с млякото. Слагате щипка сол, захар и капвате няколко капки оцет. Започвате да месите докато се получи меко и не лепкаво тесто. Ако е нужно и ви е прекалено лепкаво прибавете брашно или пък ако ви е сухо и ронливо - съответно още топло мляко докато консистенцията на тесто ви хареса. Оставяте да втаса и удвои обема си в съда като покривате със стреч фолио или влажна топла кърпа за да не хване коричка тестото. 
Разточвате на голям кръг с дебелина около половин см и режете от центъра към края на големи триъгълници. Посипвате всеки със сирене и навивате от широката страна на триъгълника към тясната страна на кифлички. Редите в тава с намаслена  хартия за печене. 



Намазвате ги с един жълтък с малко олио и посипвате с маково, сусамено или слънчогледово семе. Оставяте още 10-15 мин да втасат. Печете на 170 гр с вентилатор до златисто.






Необходими продукти за мъфините с фъстъчено масло




Общо време за приготвяне: 30 мин
Време за печене: 20  мин
Необходим бюджет за рецептата: около 9 лв




  • 2 ч.ч  бяло брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч захар
  • 125 гр краве масло
  • 3 супени лъжици с връх фъстъчено масло
  • 1/2 ч.ч прясно мляко
  • 1 пакет бакпулвер Dr. Oetker“
  • няколко капки портокалова и ванилова есенция

Разтопяваме кравето масло, прибавяме всички останали продукти и разпределяме сместа в тава за мъфини, като във всяко гнездо слагаме хартиена кошничка. Пълним 1/2 от обема и печем на 170 гр с вентилатор до златисто.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар