неделя, 19 март 2017 г.

Домашни еклери




От доста време отлагах правенето на еклери защото ми се струваше доста страшна задачка. Е, днес се реших и да си призная се получиха страхотни! Въздушни, меки и със страхотен ванилов крем.

Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 20-30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 8 лв


Необходими продукти за пареното тесто:

1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч олио
2 с.л захар
4-5 яйца ( според големината )

Начин на приготвяне на тестото:

Слагаме на котлона водата, олиото и млякото да заврат. Прибавяме брашното и бъркаме енергично докато тестото започне да се отделя от съда. Оставяме на страна до пълно охлаждане и прибавяме яйцата като бъркаме до постигането на хомогенна смес. Върху хартия за печене оформяме според желанието ни - кръгли или продълговати и печем в предварително загрята фурна на 200 гр за около 20-30 мин като НЕ ОТВАРЯМЕ ФУРНАТА ДОРИ СЛЕД ИЗПИЧАНЕТО ДО ПЪЛНО ОХЛАЖДАНЕ ЗА ДА НЕ СПАДНАТ!


Необходими продукти за крема:



  • 500мл прясно мляко
  • 8-9 с.л пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 шушулка бургундска ванилия или няколко на прах
  • 50 гр краве масло
  • 5 с. л брашно
  • 1/2 ч.ч. вода за разтваряне на брашното


Начин на приготвяне на крема:

Слагаме млякото и захарта на котлона на умерена температура, прибавяме и яйцето и след като се затопли достатъчно прибавяме разтвореното на каша брашно с водата, както и ванилията. Бъркаме до сгъстяване и преди да отстраним от котлона слагаме и маслото. Оставяме на страна покрито с фолио ( за да не “хване“ коричка ) до пълно охлаждане. С помощта на шприц пълним еклерите.

За глазурата


  • 1 бр шоколад
  • 40 гр краве масло
  • 50 мл сладкарска сметана
  • Разтваряме шоколада, маслото и сметаната на водна баня и топлим всеки еклер





Няма коментари:

Публикуване на коментар