От доста време отлагах правенето на еклери защото ми се струваше доста страшна задачка. Е, днес се реших и да си призная се получиха страхотни! Въздушни, меки и със страхотен ванилов крем.
Общо време за приготвяне: 60 мин
Време за печене: 20-30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 8 лв
Необходими продукти за пареното тесто:
1/2 ч.ч. вода1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч олио
2 с.л захар
4-5 яйца ( според големината )
Начин на приготвяне на тестото:
Слагаме на котлона водата, олиото и млякото да заврат. Прибавяме брашното и бъркаме енергично докато тестото започне да се отделя от съда. Оставяме на страна до пълно охлаждане и прибавяме яйцата като бъркаме до постигането на хомогенна смес. Върху хартия за печене оформяме според желанието ни - кръгли или продълговати и печем в предварително загрята фурна на 200 гр за около 20-30 мин като НЕ ОТВАРЯМЕ ФУРНАТА ДОРИ СЛЕД ИЗПИЧАНЕТО ДО ПЪЛНО ОХЛАЖДАНЕ ЗА ДА НЕ СПАДНАТ!Необходими продукти за крема:
- 500мл прясно мляко
- 8-9 с.л пудра захар
- 1 яйце
- 1 шушулка бургундска ванилия или няколко на прах
- 50 гр краве масло
- 5 с. л брашно
- 1/2 ч.ч. вода за разтваряне на брашното
Начин на приготвяне на крема:
Слагаме млякото и захарта на котлона на умерена температура, прибавяме и яйцето и след като се затопли достатъчно прибавяме разтвореното на каша брашно с водата, както и ванилията. Бъркаме до сгъстяване и преди да отстраним от котлона слагаме и маслото. Оставяме на страна покрито с фолио ( за да не “хване“ коричка ) до пълно охлаждане. С помощта на шприц пълним еклерите.
За глазурата
- 1 бр шоколад
- 40 гр краве масло
- 50 мл сладкарска сметана
- Разтваряме шоколада, маслото и сметаната на водна баня и топлим всеки еклер
Няма коментари:
Публикуване на коментар