петък, 12 януари 2018 г.

Содено хлебче


 



Има дни в които по незнайни причини се оказвате бе хляб вкъщи. Така и аз...Навън вали, духа и няма сила която да ме накара точно днес да изляза до магазина. На котлона къкри гъста, питателна леща и ми се върти идеята за едно топло хлебче.... А и как обичам да мерише на току що изпечен хляб...




Общо време за приготвяне: около 60 мин (заради отпочиването на тестото) 
Време за печене: 20-25мин
Необходим бюджет за рецептата: около 5 лв

Ето и нужните продукти:


  • 1 кофичка кисело мляко - около 400гр
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 1 пакетче бакпулвер
  • около 700-750гр бяло брашно
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 4 с.л олио/зехтин

Начин на приготвяне

В кофичката с кисело мляко слагате содата, разбърквате и оставяте настрана да “шупне“. През това време в купа си пресявате брашното, заедно с бакпулвера, захарта и солта и мазнината. Прибавяте и киселото мляко + содата и замесвате меко тесто. Оставяте около 1 час в плик или покрит със стреч фолио съд до като се отпусне. Оформяте по желание - аз го направих във формата за хляб и поръсих с белен слънчоглед. Печете в предварително загрята фурна на около 170гр - готов е когато като го боднете с дървен шиш излиза сух и не лепне.









Няма коментари:

Публикуване на коментар