неизвестен автор
Обичам сутрин да стана, да вдишам въздуха студен и чаша горещ чай да изпия, загледана в цветния килим постлан от есента! Едно от любимите ми неща през есента е да се разхождам в парка и да съзерцавам цветовете, да вдишвам ароматите на изсъхващи листа, на приближаващ дъжд или просто да усещам хладния вятър.
неизвестен автор
Тези дни по стечение на обстоятелствата съм си вкъщи и като никога имам повечко свободно време. За това съм и така поетично настроена.
Днес се чудех какво да направя за закуска на дъщеря ми, и ровейки се в книгата ми с рецепти намерих една от любимите ми рецепти за солени мъфини. Всъщност е доста лесна за изработка, а и тези кексчета са винаги удачен вариант за детско парти или просто за закуска. Да си призная честно не си спомням от къде имам тази рецепта, а и доста съм я изменяла с времето....
Общо време за приготвяне: 40 мин
Време за печене: 20 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 8 - 10 лв
Необходими продукти за около 12 бр:
- 70 гр маслини - зелени, черни, кафяви каквито предпочитате или имате под ръка;
- 230 гр твърдо краве сирене;
- 280 гр брашно;
- 2 ч.л бакпулвер + 1/2 ч.л сода за хляб;
- 2 яйца;
- 250 гр кисело мляко;
- 100 мл олио;
Разбъркваме яйцата, олиото и киселото мляко смесено предварително със содата и бакпулвера. Прибавяме пресятото брашно, маслините и натрошеното сирене, бъркаме до хомогенна смес. Разпределяме в тавичка за мъфини като предварително намаслим всяко едно гнездо с мазнина.
Внимание! Не слагайте солени мъфини в хартиени кошнички, защото залепват!
Този път направих грешката да не напълня до горе формичките и мъфините станаха малко по “ниски“ от обикновено, както и повече на брой. Тази смес е за 12-13 мъфина! Напълнете ги добре за да се надигнат!
Печем на 170 гр с вентилатор до готовност, като поне 15-20 мин фурната не се отваря за да могат да се надигнат кексчетата! Проверката става с дървен шиш - като боцнете не трябва да има лепнещо тесто по него.
Така и така се бях развихрила в кухнята и в инерцията реших да си направя традиционната за нашето семейство домашна майонеза. Изключително вкусна, лека и най-важното полезна! Знаете, че купешката майонеза води класациите за най-вредни храни- това е така, защото в нея прибавят химични вещества, наподобяващи пластмасата (има ги и в маргарина - нещо, което не е влизало в дома ми поне от 10-15 год ), също така се приготвя от соева, царевична или друга растителна мазнина, стандартната майонеза съдържа 1 гр. захар на супена лъжица, както и добавката Е 621, да не изброявам всички консерванти, овкусители и подобрители.
Моята майонеза съдържа 4 компонента :
1) домашни, селски яйца 1 бр;
2) качествен оцет или лимонов сок;
3) хималайска сол;
4) слънчогледово олио - 1 бебешко бурканче
Нищо повече!
Общо време за приготвяне: 10 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 5 лв
Ето и съотношението:
на 1 яйце се полага 1 малко бебешко бурканче олио.
Солта и оцета или лимоновият сок (според предпочитанията Ви) е на вкус!
Начин на приготвяне:
Трябва ви пасатор - чупите яйцето в купа, прибавяте малко от олиото, солта и киселината и с пасатора действате от долу на горе, като постепенно на тънка струйка прибавяте цялото олио! Прекрасна, нежна и лека домашна майонеза, полезна за вас и вашето семейство!
Защото любовта е грижа!
Хубав и прекрасен есенен ден Ви желая!
Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740
ОтговорИзтриване