четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Солени мъфини с маслини и сирене; домашна майонеза





О, как обичам есента. Тази шарена, пъстра есен.... С многобройните си разпилени листа и алени шарки. С хладната си нежна мъгла... Обичам я не заради студа, а заради прекрасната украса с която природата ни показва колко е велика! Има нещо мистично в този сезон...



неизвестен автор


Обичам сутрин да стана, да вдишам въздуха студен и чаша горещ чай да изпия, загледана в цветния килим постлан от есента!  Едно от любимите ми неща през есента е да се разхождам в парка и да съзерцавам цветовете, да вдишвам ароматите на изсъхващи листа, на приближаващ дъжд или просто да усещам хладния вятър.


неизвестен автор


Тези дни по стечение на обстоятелствата съм си вкъщи и като никога имам повечко свободно време. За това съм и така поетично настроена.
Днес се чудех какво да направя за закуска на дъщеря ми, и ровейки се в книгата ми с рецепти намерих една от любимите ми рецепти за солени мъфини. Всъщност е доста лесна за изработка, а и  тези кексчета са винаги удачен вариант за детско парти или просто за закуска. Да си призная честно не си спомням от къде имам тази рецепта, а и доста съм я изменяла с времето....

Общо време за приготвяне: 40 мин
Време за печене: 20 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 8 - 10  лв



Необходими продукти за около 12 бр:



  • 70 гр маслини - зелени, черни, кафяви каквито предпочитате или имате под ръка;
  • 230 гр твърдо краве сирене;
  • 280 гр брашно;
  • 2 ч.л бакпулвер + 1/2 ч.л сода за хляб;
  • 2 яйца;
  • 250 гр кисело мляко;
  • 100 мл олио;

























Разбъркваме яйцата, олиото и киселото мляко смесено предварително със содата и бакпулвера. Прибавяме пресятото брашно, маслините и натрошеното сирене, бъркаме до хомогенна смес. Разпределяме в тавичка за мъфини като предварително намаслим всяко едно гнездо с мазнина.


Внимание! Не слагайте солени мъфини в хартиени кошнички, защото залепват!




Този път направих грешката да не напълня до горе формичките и мъфините станаха малко по “ниски“ от обикновено, както  и повече на брой. Тази смес е за 12-13 мъфина!  Напълнете ги добре за да се надигнат!
Печем на 170 гр с вентилатор до готовност, като поне 15-20 мин фурната не се отваря за да могат да се надигнат кексчетата! Проверката става с дървен шиш - като боцнете не трябва да има лепнещо тесто по него.





Така и така се бях развихрила в кухнята и в инерцията реших да си направя традиционната за нашето семейство домашна майонеза. Изключително вкусна, лека и най-важното полезна! Знаете, че купешката майонеза води класациите за най-вредни храни- това е така, защото в нея прибавят химични вещества, наподобяващи пластмасата (има ги и в маргарина - нещо, което не е влизало в дома ми поне от 10-15 год ), също така се приготвя от соева, царевична или друга растителна мазнина, стандартната майонеза съдържа 1 гр. захар на супена лъжица, както и добавката Е 621, да не изброявам всички консерванти, овкусители и подобрители.

Моята майонеза съдържа 4 компонента :

1) домашни, селски яйца 1 бр;
2) качествен оцет или лимонов сок;
3) хималайска сол;
4) слънчогледово олио - 1 бебешко бурканче 
Нищо повече!

 Общо време за приготвяне: 10 мин


Необходим бюджет за рецептата: около 5 лв




Ето и съотношението:

на 1 яйце се полага 1 малко бебешко бурканче олио. 
Солта и оцета или лимоновият сок (според предпочитанията Ви) е на вкус!

 Начин на приготвяне:


Трябва ви пасатор - чупите яйцето в купа, прибавяте малко от олиото, солта и киселината и с пасатора действате от долу на горе, като постепенно на тънка струйка прибавяте цялото олио! Прекрасна, нежна и лека домашна майонеза, полезна за вас и вашето семейство! 

Защото любовта е грижа!
Хубав и прекрасен есенен ден Ви желая!





1 коментар:

  1. Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване