неделя, 25 декември 2016 г.

Нейно величество ...“ГАРАШ“










За мен най-любимата и най-класическата рецепта за торта е “Гараш“. Тази божествена торта е едно съвършено съчетание на шоколад, орехи, сметана и отново ШОКОЛАД!!! Няма как да стане грешка с тези съставки! Просто няма....
От доста време й се каня, но все не ми стигаше време ...добре де, честно - не ми стигаше смелост! Днес на връх Коледа в моето семейство, освен този топъл християнски празник празнуваме и рождения ден на съпругът ми и реших, че днес ще е ДЕНЯТ!
Приготвих тортата по тази рецепта : ТУК
Степен на трудност от 1 до 10: 7

Необходими продукти за блатовете:




9 яйца
350 гр фина захар
400 мл сладкарска сметана
300 гр фино смлени орехи
65 гр бяло брашно
500 гр черен шоколад
200 мл прясно мляко
5 с. лъжици шарлан или обикновено олио
3 с. л. кокосови стърготини + зелена боя за боядисването им



Начин на приготвяне:

Разделяте белтъците от жълтъците на 9-те яйца и смесвате белтъците във висока купа заедно със 250 гр захар и ги разбивате на сняг.



Към тях прибавяте фино смлените орехи, брашното и разбърквате на много ниска мощност с миксер. На хартия за печене очертаване окръжности с диаметър 24 см на 5 отделни листа хартия


С черпак сипвате от сместа и заглаждате - около 1 черпак за блат, но това зависи от черпака. От тази смес трябва да излезнат 5 платки;



Печете на 180 гр докато по краищата блата покафенее и в средата не лепне - вадите с хартията, оставяте да изстинат е слагате следващия. Така печете 5-те платки и ги оставяте да изстинат и изсъхнат.



Необходими продукти за крема на разкошната торта “Гараш“:

Разбийте на ниска скорост 9-те жълтъка с прясното мляко и 100 гр захар, като бъркате непрекъснато. 
По принцип се прави на водна баня, но аз съм намерила много по-лесен вариант - в млековарка - нейният принцип отново е същия като се сипе вода в отвора на млековарката. Оставяте да се охлади напълно, а през това време си кипвате до температура на кипене 400 лм животинска, сладкарска сметана и махате от котлона. 


Прибавяте  350гр от шоколада, натрошен на малки парчета и бъркате докато се разтопи. Оставяте и него да се охлади и след това прибирате в хладилника и него и яйчния крем за 3 часа!!!




След това ги смесвате и ги разбивате с миксер на ниска степен и започвате да сглобявате тортата “Гараш“ като слагате върху все блат от крема, но си оставяте повече за отгоре и от страни. 




Намазаната торта прибирате в хладилник да стегне поне няколко часа, може и за през нощта. След това разтапяте на водна баня останалата част ( 150 грама) от шоколада + 5 с.л шарлан или олио, след като изстине (идеалната температура за обливане на торта с куверюр е 30 градуса) обливате тортата като за по-удобно слагате подноса върху голямата тава от печката и сложена от горе решетка, за да има къде да се отече излишното количество от кувертюра. 



Украсявате със оцветените в зелено кокосови стърготини. 



Поздравления, Вашата божествена торта “Гараш“ ще  е готова след 12 часа “сън„ в хладилника.
Режете с потопен в гореща вода и подсушен нож, за да не напукате глазурата!






Няма коментари:

Публикуване на коментар