КОЛЕДЕН
ЩОЛЕН
България
е част от Европа и част от света и това
много ярко започва да личи по празници,
когато в магазините, редом с типичните
наши празнични изделия се наредят и
такива, характерни за други нации и
обичаи...
Коледен
щолен - вероятно много от вас са го
виждали в големите супермаркети и са
се питали - какво е това и какво е общото
му с Рождественските дни. Всъщност
щоленът си е традиционен коледен хляб,
който първоначално е бил забъркан в
Дрезден - град, известен освен с уникалната
си архитектура и Цвингера, но и със
сладкарските си специалитети.
Може би
трябва да отидете на място в Дрезден и
да седнете в една от най-прочутите
сладкарници, в старата централна част,
точно между църквата Хофкирше и операта
Семпер. Там ще ви поднесат christstollen, или
както е известен в оригинал – striezel.
Този вкусен
немски сладкиш датира от началото на
15 век, като в края на столетието вече се
е превърнал в официален коледен сладкиш
на саксонската монархия, чиято столица
е Дрезден. Всъщност щоленът се доближава
доста до традиционния за страната ни
великденски козунак - с различни
разновидности, но и базови продукти:
мая, брашно, захар, масло...всичко останало
е по ваш вкус!
През вековете
щоленът изживява истинска революция,
докато стигне до сегашния си вид. От
сладък и клисав хляб, който лесно се е
втвърдявал и е губел вкусови качества
заради факта, че се е приготвял с олио,
сега това е истински деликатес със
захаросани плодове, стафиди. Приготвя
се с масло и според историята на маслото
се дължи и пробивът на саксонската
монархия, която успява да си издейства
разрешение от папския двор да се приготвят
ястия с масло, без да се плаща данък.
Договорът с Ватикана е известен, като
„Масленият декрет".
Рецептите за
щолен са безбройни, но най-важното, за
да се получи добър и вкусен коледен
хляб, е да има много масло и мляко, а
захарта да е в минимално количество.
Идеята е сладостта да се допълни с
всевъзможни захаросани и сушени плодове,
от ядките (най-вече бадеми). Предлагам
ви маята вариация на тема ЩОЛЕН.
- 1 пакет мая
- 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
- 500 г брашно
- 3/4 ч.ч. (150 г) захар
- 2 праха ванилия
- кората от 1 лимон
- кората на един портокал
- щипка сол
- 1 ч.л. (5 г) индийско орехче
- 250 г масло
- 50-60 г желирани или коктейлни череши
- 300 г микс от сурови ядки и сушени плодове +стафиди
- ром
- пудра захар
Необходими продукти:
Начин на приготвяне
Маята
се размива в леко затопленото прясно
мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се
оставя да престои на топло около 15
минути. Брашното се пресява, разбърква
се със захарта, ванилиите, настърганата
лимонова и портокалова кора, солта и
настърганото индийско орехче. 200 г от
маслото се разтопява. Към брашното се
добавя втасалата мая. Топейки ръцете
си в разтопеното, но не горещо масло, се
замесва гладко тесто, което се оставя
да втаса на топло около 1 час. Желираните
череши се прибавят заедно със сушените
плодове и ядките, които предварително
са накиснати в ром и вода и са оцедени
добре. Омесва се меко тесто и се оставя
да втаса на топло за час.
Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно.
Оставя се да втаса още около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца.
Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно.
Оставя се да втаса още около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар