неделя, 9 април 2017 г.

Великденски козунак с много конци



Великден без козунак е като Бъдни вечер без постна питка...Едва ли има някой, който да не спази традицията за Великден да сложи на трапезата си козунак - купен или домашно омесен.


Всъщност това е обреден хляб, точно както и постната питка за Бъдни вечер. Козунакът в последните години е изместил някогашните български обредни хлябове, но все още има села в които на трапезата се слага “яйченик“ - голям, кръгъл хляб с вградени цели яйца. От къде точно идва сладкият хляб на нашата трапеза не е много ясно. Смята се, че идва от Ортодоксалното християнство. Много култури се надпреварват да са измислили сладкия обреден хляб - ако питате някой грък ще ви каже, че козунакът идва от времето на Омир. Италианците също претендират за автентичност с тяхното „ Панетоне “. Има дори теория, че идва от древен Египет, където традиционно бил подправен с мед, а от вътре - със семена....



От където и да произлиза козунакът, той е неизменна част от великденската трапеза и приготвянето му е като свещенодействие за всеки християнин.
Ето една чудесна рецепта за много ароматен и с много конци козунак 💋.


Общо време за приготвяне: 120 мин
Време за печене:  около 50 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15лв

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунаци
6 яйца
200 гр масло/олио/свинска мас ( вида на мазнината е по избор) 
200 гр захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
кората на един лимон + кората на един портокал
1 с.л ром ( или 10 капки есенция )
1/3 ч/ч стафиди
1 белтък за намазване на козунака

необходимите продукти


Начин на приготвяне:

!!! Пригодете температурата в помещението за готвене да е по-висока от обичайното за да втаса добре козунака !!!
Пресяваме 2 пъти брашното в голяма и дълбока купа. Затопляме леко прясното мляко, така, че да е  приятно за пипане и натрошаваме в него маята + щипка захар + щипка брашно и оставяме на страна да шупне.

маята се активира


През това време си разбиваме яйцата със захарта като тук е момента да отделите единия белтък за намазване на козунака. Настъргваме кората на лимона и портокала. Правим кладенче в брашното и слагаме вътре маята и млякото, яйцата със захарта, кората на цитрусите, рома и започваме да месим. Ако е необходимо добавяме още брашно, тестото трябва да е меко и да не лепне по ръцете.






Омесваме меко тесто и покриваме съда със стреч фолио  и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема. След това затопляме мазнината и върху намазнен плот разстиламе тестото - с  ръце и мазнината започваме да сгъваме тестото като пощенски плик - пак разточваме, пак сгъваме и така докато свърши цялата мазнина. Отново оставяме да втаса. Отново на топло!


първото втасване


След това прибавяме стафидите  и оформяме по желание - отново втасва около 10 мин, намазваме  с белтък, поръсваме със захар и печем в предварително загрята фурна.







Първоначално преди да сложите козунака да се пече включвате фурната да загрее на 220 гр, след като вкарате козунака намалявате на 170 гр и гледате да не отваряте поне 30-40 мин. вратата на фурната! Ако забележите, че много бързо покафенява от горе - намалете още и покрийте с хартия за печене. Готов е когато го боцнете с дървен шиш и той излиза сух.. Вадите, покривате с кърпа и завивате с одеало докато изстине  - за да е мек и пухкав!






Няма коментари:

Публикуване на коментар