събота, 22 септември 2018 г.

Кекс с боровинки и лимонова глазура/Blueberry Cake With Lemon Glaze










Общо време за приготвяне: 60  мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 10-12 лв



Захладнява и кака ви Ани започва да се вихри по-често в кухнята...Наскоро видях във Facebook едно клипче с рецепта за мъфини с боровинки и...лимонова глазура. Оригиналната рецепта виж ТУК . Бях изненадана от комбинацията и за това реших да я изпробвам. Инспирирана от тази рецепта ви предлагам боровинков кекс с лимонова глазура. Малко промених съставките, като освен лимонова глазура направи и боровинкова такава. Честно казано освен, че е превъзходно вкусен и изглежда умопомрачително!

Необходими продукти за кекса:


  • 2 яйца
  • 2 и 1/2 брашно
  • 1 ч ч кисело мляко
  • 1 ч л сода
  • екстракт от ванилия или 2 бр на прах
  • 1/2 ч ч олио
  • 1/2 ч л сол
  • 1 ч ч захар
  • кората на един лимон
  • 100 гр пресни боровинки


Разбивате яйцата със захарта. Прибавяте мазнината. В киселото мляко изгасявате половин чл сода и прибавяте и тази смес към предишната. Пресявате брашното с бакпулвера, щипката сол, лимоновата кора и ванилията. Бъркате сместа с миксер до получаване на гладка, хомогенна смес.





 Накрая прибавяте и боровинките и леко разбърквате с шпатула за да не ги раздробите. Печете в намазнена форма за кекс на 170гр с вентилатор докато с проверка с дървен шиш той излиза сух.

Оставяте да се охлади напълно на решетка и се заемате с глазурата.


Необходими продукти за лимоновата глазура


  • 5-6 с л пудра захар
  • сока на един лимон
Разбърквате пудрата захар с лимоновия сок, ако е рядка сместа прибавяте още пудра захар докато получите гъст сок, който после ще се стича бавно по кекса


Необходими продукти за боровинковата глазура



  • 50 гр пресни боровинки
  • сока на половин лимон
  • кристална захар на вкус

Слагате на котлона боровинките,  на лимона и захарта и оставяте да се превърне в сладко. като се сгъсти достатъчно го махате от котлона и го пасирате. След като се охлади това е втората ви глазура.




Няма коментари:

Публикуване на коментар