събота, 15 септември 2018 г.

Детска “Шарлота“ с бонбони



Има ли нещо по-вълнуващо от първи учебен ден? И по-значимо? Едва ли...Ето, че дойде и “нашия„ миг! Моето сладко, вече пораснало момиченце е първолаче! Пожелавам й много здраве, много шестици и неспиращо вдъхновение!
По случай първия учебен ден организирах детско парти...Е как парти без торта? Да, ама не каква да е торта! Шарена и красива като детски очи! Ето и рецептата:




Общо време за приготвяне: 60  мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 20 лв




Необходими продукти за пандишпановия блат:


За форма с диаметър 22 см
  • 4 яйца
  • 4 с.л захар
  • 4 с.л пресято брашно
  • ванилова есенция
Ако искате по-голямо количество за по-голяма форма увеличавате продуктите като спазвате това съотношение.
Разделяте белтъците от жълтъците. Разбивате на твърд сняг белтъците, като прибавяте постепенно захарта. 



Накрая прибавяте и жълтъците, пресятото брашно и ванилията и разбърквате на слаба степен с миксер. Печете в застлана с кухненска хартия форма на около 160-170 гр с вентилатор докато при проверка с дървен шиш, той излиза сух. Оставете блата да се охлади и през това време се заемете с крема



Необходими продукти за крема:


  • 800 гр заквасена  сметана- две големи кофички
  • две пакетчета крема сирене - от 125гр
  • пудра захар (на вкус), аз сложих около 200гр на това количество сметана
  • 2 бр желатин на прах
  • 300 гр пресни или замразени боровинки
  • ванилия-2 бр
Разбивате с миксер  заквасената сметана и крема сиренето, прибавяте боровинките  и захарта. След това и разтворения на водна баня 2 бр желатин. Бъркате с миксер до получаване на хомогенна смес. Целта е, ако има по големи боровинки да се раздробят. 

Следва сглобяването на тортата!

Продукти за декорация

  • 2-3 пакета шоколадови пурички
  • различни видове бонбони

Слагате на дъното на тава с падащо дъно ( същата в което сте пекли блата ) самия блат. Ако приляга плътно до стените изрявзате малко за да има място да наредите по стените ( като  кошничка ) пуричките. Всичко това се прави като сте стегнали ринга. Редите плътно една до друга пурите защото през първи час те ще държат крема преди да е стегнал! 




това надупчвате блата с вилица и го сиропирате с нещо. Аз имах под ръка сок от агаве. Изливате крема в образувалата се кошничка и най-добре приберете тортата във фризера поне за половин час. Така ще ускорите стягането на желатина. След това я преместете в хладилник и оставете за няколко часа. 



Украсата е по ваш избор. Аз направих отделения с пурички и в тях изсипах различни бонбони.








вторник, 28 август 2018 г.

Пай със сини сливи/ Pie with prunes



Има аромати и вкусове, които човек свързва с определен сезон...Е, сините сливи определение са едно леко намигване от есента. Да, за жалост моето любимо лято си отива - тихо, с пълна кошница спомени и изживявания! Наскоро ми попадна един прекрасен и много лесен сладкиш във Facebook групата “В МОЯТА КУХНЯ“ Използвах ето ТАЗИ рецепта:


Общо време за приготвяне: 30  мин
Време за печене: 15 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 5 лв



Необходими продукти:


  • 10-15 бр сини сливи
  • 2 яйца
  • 150 гр заар + 2 сл за поръсване на тавичката
  • 100гр кисело мляко
  • 200гр брашно
  • 100мл олио
  • 30 гр масло за намазване на тавата
  • 1 бр бакпулвер
  • 2 бр ванилия на прах или 1ч л екстракт от ванилия



Начин на приготвяне:


Сложете кравето масло да се разтопи. Щом се втечни го излейте в тавичката. Намазнете стените с малко от течното масло в тавата и поръсете със 2 сл захар. 
Нарежете сините сливи на полумесци и ги подредете на дъното на тавата в маслото.
Разбийте яйцата със 150 гр. захар докато побелеят и се сгъстят. Към разбитите яйца добавете олиото и разбийте до усвояването му, прибавете и киселото мляко . Пресейте брашното с бакпулвера., сложете и ванилията . Разбъркайте на ръка с шпатула или дървена лъжица сухите и течните съставки. Излейте върху наредените сливи. печете на 170-180 гр до като с проверка с дървен шиш той излиза сух! 
сервирайте с топка сладолед или поръсен с пудра захар!












неделя, 19 август 2018 г.

Малинови мъфини







Общо време за приготвяне: 30  мин
Време за печене: 15 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 5-6 лв



Свежи, цветни, леки, вкусни...Това са те! Малиновите ми неделни мъфини! Провокирана от тази рецепта :

Необходими продукти:


  • 1 яйце
  • бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
  • 1/3 чч олио
  • 1 чч кисело мляко 4,6%
  • 2 чч брашно
  • 1 пакетче бакпулвер 
  • 1/2 чч захар
  • щипка сол
  • 170-200 гр пресни малини


Начин на приготвяне:


Разбиваме с тел яйцето и захарта. прибавяме олиото и киселото мляко и разбъркваме с тел до гладка консистенция. След това смесваме и суите съставки- брашното, бакпулвера, солта и ванилията. Пресяваме всичко и прибавяме внимателно малините и го овалваме в тях. Смесваме с течната смес всичко внимателно и сипваме в кошнички за мъфини, които редим в тавичка за мъфини. Печем на 170-  гр с вентилатор докато с проверка с дървен шиш той излиза сух. Охлаждаме и сервираме с малини и по желание пудра захар или топка сладолед

  




неделя, 5 август 2018 г.

Спаначена торта/ Spinach Cake








Общо време за приготвяне: 60  мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 23 лв



Представям Ви една невероятно сочна, лека и красива лятна торта, подходяща за рожден ден, градинско парти или подарък-изненада!
Рецептата е инспирирана от тук.


Необходими продукти за блата:



  • 4 яйца
  • 200гр захар
  • 200гр попарен спанак или замразен
  • 200гр пресято брашно
  • 1 чч олио
  • 1 сл екстракт от ванилия
  • 1 бр бакпулвер




Загрейте фурната на 170гр с вентилатор. Намаслете формата в която ще го печете. Аз използвах такава с падащо дъно с диаметър 23см.
Разбийте яйцата със захарта. Аз използвах замразен и смлян спанак, който смесих с олиото и го пасирах. Прибавете го при яйцата и захарта. Пресейте брашното и бакпулвера и прибавете и тях. Накрая сложете ванилията. Разбийте на слаба степен и излейте в тавичката.





Печете докато с проверка с дървен шиш по шиша не остава лепкава следа. Извадете и охладете напълно блата върху решетка. След това го разрежете с голям нож или конец. На мен ми излязоха 3 тънки блата. Внимавайте защото консистенцията им е крехка и ронлива!


Необходими продукти за крема


  • 500 гр маскарпоне
  • 400 гр заквасена сметана
  • 200 гр захар
  • 1 сл екстракт от ванилия
Смесете всички продукти и разбийте до хомогенна смес. 


След това започвате да сглобявате тортата. Аз изрязах страните на блатовете. По този начин ги направи еднакви и в същото време отстраних твърдата част. Не изхвърляте изрезките! От тях направете трохи и ги ползвайте за декорация на тортата. Слагате малко крек върху подноса на който ще е тортата - прави се с цел да се залепи тортата и да не се мести. Редите блат-крем/ блат-крем - някъде по средата сложих и боровинки. Измазвате по ваше желание - аз харесвам "голи" торти за това от страни измазах леко. Накрая декорирате с трохи и каквото ви дойде на ум или имате под ръка - ядливи цветя, плодове...









петък, 27 юли 2018 г.

Шоколадови суфлета / chocolate souffles





Необходими продукти за 6-8 бр


  • 180 гр натурален, черен шоколад
  • 3 с л ( 40гр) меко масло
  • 50 гр захар
  • 50гр пресято брашно
  • 5 белтъка
  • 2 жълтъка


Начин на приготвяне


 В тенджера разтопете на водна баня черния шоколад с маслото. 




Разделете белтъците от жълтъците



Разбийте белтъците на сняг. Когато са наполовина разбити прибавете захарта и продължете разбиването докато получите твърд сняг. 





Прибавете жълтъците към сместа, както и разтопения с маслото шоколад. Внимателно прибавете и пресятото брашно и разбъркайте, като се стараете да не изкарате въздуха. 



Намаслете си формичките за суфле и разсипете сместа равномерно. Прибавете във фризера за около час, два. Печете в предварително загрята фурна на 200гр - около 5-6 мин ( 8-10 ако са били замразени).
Поднесете веднага след изпичането, докато вътрешността е все още течна и мека.














събота, 30 юни 2018 г.

Forest Fruit Charlotte!!!









Има торти и торти..Има красиви торти, по-красиви торти и невероятно красиви торти! Определено “Charlotte cake„ е една от най-нежните и прелестно изглеждащи торти, която съм правила. Освен, че е прекрасна е и уникално лека, въздушна и лятна. Мисля, че когато човек прави нещо с желание и любов то му се отблагодарява. И този път се случи така. Тази торта всъщност е подарък за рожден ден на моя мноооого близка и скъпа приятелка. Обикновено когато имам поръчка за торта ( неконкретна ) и аз трябва да избирам рецептата се осланям на вътрешното си усещане за човека и тортите ми, както и картичките, които правя винаги са персонални, изработени според това усещане. Тази е точно такава. Красива, свежа и зареждаща както и човека при който ще отиде утре!
Толкова със словоизлиянията, а сега е време за рецептата. Тя всъщност е доста лесна, дори на пръв поглед да изглежда сложна. Взаимствах от блога на Люси Евтимова от тази рецепта. Променила съм някои неща, всъщност замених ягодите със замразени горски плодове. Резултатът е превъзходен!


Общо време за приготвяне: 60  мин
Време за печене: 30 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15 лв



Необходими продукти за пандишпановия блат:

За форма с диаметър 22 см
  • 4 яйца
  • 4 с.л захар
  • 4 с.л пресято брашно
  • ванилова есенция
Ако искате по-голямо количество за по-голяма форма увеличавате продуктите като спазвате това съотношение.
Разделяте белтъците от жълтъците. 



Разбивате на твърд сняг белтъците, като прибавяте постепенно захарта. Накрая прибавяте и яйцата, пресятото брашно и ванилията и разбърквате на слаба степен с миксер.



Печете в застлана с кухненска хартия форма на около 160-170 гр с вентилатор докато при проверка с дървен шиш, той излиза сух. Оставете блата да се охлади и през това време се заемете с крема


Необходими продукти за крема:


  • 800 гр заквасена  сметана- две големи кофички
  • пудра захар (на вкус), аз сложих около 200гр на това количество сметана
  • 3 бр желатин на прах
  • 125 гр краве масло
  • 300 гр пресни или замразени плодове по избор
  • кристална захар за сладкото, което ще направите 
  • ванилия
Разбивате с миксер мекото масло и пудрата захар, прибавяте ванилията, заквасената сметана и разтворения на водна баня 3 бр желатин. Бъркате с миксер до получаване на хомогенна смес. Слагате в касерола плодовете със захар на вкус и ги оставяте да се превърнат в гъсто, лепкаво сладко. Отсипете си няколко лъжички от него за намазване на блата на тортата!!! След като се е поохладило го прибавяте към крема и разбърквате финално с миксера. Целта е, ако има по големи плодчета да се раздробят. Ако желаете може и да ги пасирате, но аз лично предпочитам да ги усещам.


Необходими продукти за декорацията


  • Бишкоти
  • френски макарони
  • плодове

Сглобяване на тортата:

На подложка слагате блата. За страничната украса от бишкоти има два варианта. единият, който и аз избрах е да изрежете малко блата от страни и да наредите бишкотите по стените на форма с падащо дъно и пристегнете всичко с ринга. 





Вторият е след като сте направили тортата и тя се е охладила 12ч в хладилник да ги налепите по стените й.

Намазвате блата със отделеното предварително сладко и изсипвате крема в образувалата се кошничка.Изрезката от блата и сложих след като напълних тортата с крем като вътрешен ринг.  Изглежда доста течно, но във формата за торта, от 3-те желатина и маслото ще стегне до степен да се реже, спокойно!




Оставих тортата директно във фризера за 2 часа, след което я украсих с плодове и френските макарони от горе и я прибрах в хладилника за през нощта






събота, 16 юни 2018 г.

Red Velvet Cake








Тази торта всъщност има доста богата история. Рецептата била създадена по време на Голямата депресия в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. Тогава всички пекарни и сладкарници търпели големи загуби, тъй като захарните им изделия не се купували – хората нямали пари за хляб, камо ли за торта.














Находчиви майстори взели да се опитват да привлекат клиенти, като оцветявали в алено простичкия и относително евтин пандишпшан. За багренето използвали сок от цвекло и според концентрацията му успявали да добият от нежно розови до тъмночервени оттенъци на тестото. Съединявали пандипшановите блатове с бял крем от подсладена извара и постигнали търсения ефект.
Тортата постепенно станала толкова популярна, че през 40-те години присъствала в менюто на стотици ресторанти и кафенета.
Червено кадифе (Red Velvet Cake) се появило чак през 1972 г. Така нарекъл тортата в една от книгите си Джеймс Андрю Бърд, бащата на американската гастрономия и създател на първото телевизионно кулинарно шоу през 1946 г. Той описва подробно рецептата за приготвянето й. Макар че по онова време вече широко се използвали сладкарски бои, Бърд предложил за оцветяването на блатовете да се използва червено алкализирано какао. Към днешна дата, като всяко гениално изобретение и тази рецепта има доста вариации и импровизации, но блатовете са запазили базовата си рецепта, която никак не е сложна.
Моята вариация на крема е с маскарпоне, заквасена сметана и крема сирене, вашата може да е и със сладкарска сметана и крема сирене. Въпрос на вкус. За тази торта съм взаимствала от тази рецепта https://recepti.rozali.com/torti/torta-cherveno-kadife.html


Общо време за приготвяне: 60 -70  мин
Време за печене: 30 -40 мин
Необходим бюджет за рецептата: около 15-20 лв

Ето и нужните продукти за блата:


  • 2 яйца с размер L или 3 размер М
  • 2 чч захар
  • 3 и 1/4ч.ч. брашно
  • 2 и 1/2с.л. какао
  • 1 и 1/2ч.ч. прясно мляко
  • 120г меко масло
  • 2 колбички сладкарска боя (червена)  
  • 5 ванилии или няколко капки екстракт
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне на блата

С миксер се разбърква маслото (което е със стайна температура), докато стане на пухкав крем, добавя се и захарта и се бърка. Прибавят се и яйцата -добавяйте ги едно по едно, за да запазите сместа пухкава. Прибавяте и какаото, сладкарската боя, ванилията. Идва ред на брашното - трябва предварително да сте го пресяли. Слагайте го постепенно. Добавете млякото, солата и смесените в отделна купичка оцет и сода бикарбонат.
Разбъркайте сместа добре с миксер и изсипете в кръгла форма за печене. 







На мен ми излезе сместа за две тавички с диаметър около 27см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност, при проба с дървен шиш да излиза сух!
Оставете блатовете да изстинат и се заемете с крема

Необходими продукти за крема:


  • 250 гр маскарпоне
  • 400 гр заквасена сметана
  • 1 пакетче обикновено крема сирене
  • 1 чч кристална захар
  • 120 гр разтопено краве масло
  • 2 ванилии


Начин на приготвяне на крема
Смесвате всички продукти и разбивате с миксер до получаване на хомогенна смес. Прибирате за 15-20 мин в хладилник да стегне. През това време си подравнявате блатовете като сложите от горе им чиния и изрежете неравностите от страни. Остава да сглобите и измажете тортата, а с изрезките от блатовете може да си направите трохи с куненския чопър и да ги използвате за украса. По този начин няма да изхвърляте нищо.